Bending-Cell_Intro_web.jpg

News Bending Cell: Xpert plus automatisering

Bystronic breidt de afkantpersen Xpert en Xpert Pro uit tot een volautomatische buigcel. Met de Bending Cell kunnen gebruikers grote series en ook wisselende orderposities efficiënt en feilloos uitvoeren. Op de EuroBLECH 2018 werd deze productieoplossing onderscheiden met een MM Award.

De plaatverwerkende industrie staat onder druk: De productiekosten moeten zo laag mogelijk zijn zonder dat de kwaliteit daaronder te lijden heeft. Tegelijkertijd vereist de toenemende verscheidenheid aan vormen, formaten en aantallen steeds meer flexibiliteit. Wie concurrerend wil blijven opereren, moet zijn processen flexibiliseren en vooral ook automatiseren. Met de Bending Cell van Bystronic kunnen beide vereisten in één klap vervuld worden.

De volautomatische buigcel biedt kleine en grote productiebedrijven maximale efficiency en flexibiliteit bij het buigen. Door de modulaire opbouw kan de Bending Cell op de specifieke behoeften van elk productiebedrijf afgestemd worden. De buigcel is ideaal voor zowel het afwerken van taaklijsten als voor wisselende opdrachten die variëren van kleine partijen tot grote series. De wendbare robot voert in combinatie met de afkantpers Xpert of Xpert Pro buigorders volautomatisch en feilloos uit.

Tijdsbesparing door automatisering

De Bending Cell beperkt handmatig ingrijpen tot een minimum en haalt het maximale uit de beschikbare middelen. De 7-assige robot verwisselt niet alleen autonoom grijpers en buiggereedschappen maar weet ook hoe een order zo efficiënt mogelijk afgewerkt kan worden. De slimme software bepaalt namelijk voor elke taaklijst zelfstandig de optimale volgorde van de gebruikte buiggereedschappen. Hierdoor kan een tijdsbesparing van wel 30 procent gerealiseerd worden.

De Bending Cell wordt van tevoren offline geprogrammeerd en werkt vervolgens volledig autonoom. Terwijl de robot zich over het buigen ontfermt, kunnen de medewerkers andere werkzaamheden uitvoeren, zoals de aan- of afvoer van platen en onderdelen en de bediening van de lasersnijmachine of de lasmachine. In de tussentijd voert de Bending Cell de offline geprogrammeerde instructies tot in de perfectie uit. Onaangename verrassingen bij de kwaliteitscontrole behoren definitief tot het verleden, want de buigcel staat dankzij de slimme correctiefuncties garant voor een uitmuntende herhalingsnauwkeurigheid: het eerste onderdeel is net zo perfect als het duizendste.

MM Award op de EuroBLECH 2018

Op de EuroBLECH 2018 ontving Bystronic een MM Award voor de Bending Cell. De vakjury van de tijdschriften «blechnet» en «M Maschinenmarkt» was vooral onder de indruk van het concept achter de nieuwe buigautomatisering. In de toelichting bij de Bending Cell benadrukte de jury dat: «tot dusver met de hand uitgevoerde processen geautomatiseerd worden, onder andere ook het wisselen van gereedschappen en opdrachten. Hierdoor is 24 uur per dag, 7 dagen per week een onbemande productie mogelijk.»

Pagina delen

Pagina delen