TP-Intro_web.jpg

News Mai multă siguranţă în procesul de tăiere cu laser

Cu «TiltPrevention», Bystronic creşte nivelul de siguranţă al proceselor de tăiere cu laser. Funcţia inteligentă de asistenţă creează procese de tăiere cu riscuri minime pentru piesele verticale. Astfel, sunt reduse întreruperile procesului de tăiere şi opririle care pot apărea în caz de coliziune.

Piesele de tăiere verticale comportă riscuri la tăierea cu laser. Acestea ar putea provoca o coliziune cu capul de tăiere. Acest lucru duce la întreruperi ale procesului de tăiere, rebuturi şi, în cel mai rău caz, la pagube considerabile. Acestea perturbă însă şi curăţarea automată, deoarece graifărele din cadrul sistemului automatizat pot prelua doar cu greutate piesele înclinate.

O posibilitate greoaie până în prezent pentru prevenţia răsturnarea pieselor tăiate o reprezintă micro-punţile. Software-ul nu stabileşte nicio conexiune în planul de tăiere, între conturul piesei de tăiere şi schelet. Astfel, după debitare, piesele rămân fixate pe tabla împrejmuitoare. Dezavantajul acestei soluţii este acela că: Piesele de tăiere trebuie prelucrate ulterior pentru a se elimina urmele micro-punţilor. Un alt dezavantaj îl constituie faptul că: Curăţarea automatizată a pieselor finite este îngreunată de micro-punţi, deoarece piesele se desprind brusc din sistemul de fixare.

Distribuie pagina

Left: Perfect cutting result thanks to “TiltPrevention”. Right: Tilted parts after laser cutting without “TiltPrevention”.

Stânga: Rezultat de tăiere perfect cu «TiltPrevention». Dreapta: Piese verticale după tăierea cu laser fără «TiltPrevention».

Un alt mod este de ghidare a capului de tăiere cu ajutorul software-ului în cadrul procesului de tăiere astfel încât să se evite pe cât posibil zonele de risc, în care piesele s-ar putea ridica în poziţie verticală. În cadrul acestei soluţii, originea problemei rămâne, însă, prezentă: piesele se ridică în poziţie verticală, constituie un risc ca şi până acum şi pot fi cu greu sortate de sistemul automatizat.

Algoritmul creează secvenţe de tăiere ideale

Cu «TiltPrevention», Bystronic a dezvoltat acum o nouă soluţie. O funcţie inteligentă de asistenţă prin care BySoft 7 realizează pe viitor planuri de tăiere, astfel încât piesele să nu se ridice deloc în poziţie verticală la debitare. Utilizarea greoaie de micro-punţi este eliminată în cele mai multe cazuri.

Cum funcţionează acest sistem? Algoritmul calculează comportamentul mecanic al pieselor în timpul debitării foilor de tablă. În acest caz, «TiltPrevention» ia în considerare o multitudine de parametri: Ce grosime are materialul de tăiere? Ce geometrie şi ce greutate au piesele de tăiere? Cât de mare este presiunea gazului care curge din capul de tăiere în timpul tăierii cu laser şi presează piesele? Cum sunt amplasate piesele pe grilajul de tăiere? Există suficiente puncte de sprijin?

«TiltPrevention» propune apoi puncte de pătrundere şi puncte finale ale laserului, astfel încât să se evite cât mai mult posibil răsturnarea pieselor după debitare. În plus, funcţia oferă propuneri pentru cel mai optim trase de deplasare a capului de tăiere peste foaia de tablă. Astfel se formează o secvenţă de tăiere ideală în cazul tuturor pieselor aflate pe planul de tăiere. Aceasta permite evitarea pe cât posibil a deplasării capului de tăiere peste piesele deja debitate.

Left: Simulation of the optimized cutting sequences using “TiltPrevention”. Right: Laser cutting without “TiltPrevention” with piercings in critical areas (red) and risky paths of the laser.

Stânga: Simularea proceselor de tăiere optimizate cu «TiltPrevention». Dreapta: Tăiere cu laser fără «TiltPrevention» cu pătrunderi în zone critice (roşu) şi trasee de deplasare riscante ale laserului.

Indiferent de nivelul de experienţă profesională a utilizatorilor în domeniul tăierii cu laser, «TiltPrevention» le oferă acestora asistenţă printr-o strategie de tăiere ideală care poate fi integrată în mod automat în planul de tăiere. Utilizatorii avansaţi pot efectua în orice moment modificări individuale pe baza simulării realizate de «TiltPrevention»: modificarea imbricării pieselor, deplasarea punctelor de pătrundere şi punctelor finale ale laserului şi adăugarea de micro-punţi atunci când este necesar.

Distribuie pagina