Opener_Goeweil.jpg

News Innovatie in een idyllische omgeving

“The proof of the pudding is in the eating” (het bewijs blijkt uit de praktijk): bij Göweil in Oostenrijk is dit niet zomaar een uitdrukking. De metaalarbeiders van Göweil werken onvermoeibaar aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnologieën voor hun innovatieve landbouwmachines. En de Mobile Bending Cell van Bystronic helpt hen met volledig nieuwe automatiseringsmogelijkheden.

De broers Herbert en Franz Göweil revolutioneerden de wereldwijde landbouw. In 1997 ontwikkelden de twee uitvinders een machine die niet alleen hooibalen comprimeert maar ook in folie verpakt. "Onze eigen uitvinding – dat was best wel een doorbraak destijds", zegt Franz Göweil. De broers patenteerden hun systeem, dat sindsdien wereldwijd de standaard is geworden.

"Landbouw zit simpelweg in ons bloed", zegt Günther Fleischanderl. De 27-jarige is hoofd van de metaalbewerkingsafdeling van Göweil en is zelf opgegroeid op een boerderij. Hij helpt nog steeds regelmatig op de boerderij van zijn ouders: "Als boer in de avonduren", zegt hij terwijl hij ons door het bedrijfsterrein van 30.000 vierkante meter leidt. De productiehallen van Göweil bevinden zich direct aan de rand van een bos tussen wilde kruiden en de huizen van het dorp Kirchschlag.

Pagina delen

Exploiting the full potential of the Mobile Bending Cell: Günther Fleischanderl (right) and Thomas Höller (left)

Foto: Het volledige potentieel van de Mobile Bending Cell benutten: Günther Fleischanderl (rechts) en Thomas Höller (links)

Zo compact als een koffieautomaat

De locatie voor een tweede productiefaciliteit wordt al onderzocht en de planning voor de nieuwe fabriek is in volle gang. Voor het bedrijf is de uitbreiding een goede gelegenheid om workflows te herdenken die routine zijn geworden. "We onderzoeken elke processtap: hoe kunnen we efficiënter werken? Wat kan worden geautomatiseerd? ", legt Fleischanderl uit, die de behoeften van boeren kent uit zijn eigen ervaring. Om zijn landbouwmachines te produceren, heeft Göweil talloze plaatwerkonderdelen nodig met een grote verscheidenheid aan buigingen. Vandaar dat een beslissende stap de automatisering van productieprocessen was.

"Voor ons was het duidelijk: we hebben een kleine kantbank nodig, omdat we geen ruimte hebben voor een grote", zegt Franz Göweil. "Zo compact als een koffieautomaat, zeiden we," voegt hij er glimlachend aan toe. Ze kozen voor de Mobile Bending Cell, die de Xpert 40 kantbank combineert met een buigrobot. "Bystronic was de enige leverancier die zo'n ruimtebesparende, mobiele en geautomatiseerde buigoplossing aanbood."

Göweil revolutionizes agriculture with wrapping machines for round bales.

Göweil revolutioneert landbouw met verpakkingsmachines voor ronde balen.

Pagina delen