VDL Smart Factory

News Het vuurtorenproject Smart Factory in Nederland gaat van start

Na twee jaar projectplanning is nu duidelijk: de Smart Factory-oplossing voor VD Leegte Metaal in Hapert, Nederland, brengt plaatbewerking naar een hoger niveau.

De onderneming VD Leegte Metaal (VDL) die in 1953 werd opgericht, is gevestigd in Hapert in Nederland en heeft 160 medewerkers in dienst. De onderneming is gespecialiseerd in de plaatbewerking en is sinds 2020 klant van Bystronic. In de afgelopen twee jaar heeft Bystronic samen met de VDL-managers het vuurtorenproject «Smart Factory» gerealiseerd.

Volgens Erik Metternich, Director of Global Key Account Management EMEA Bystronic, is het project een mijlpaal voor volledig geautomatiseerde productie. Voor Bystronic omdat het project vandaag de dag nog uniek is, voor VDL omdat zij de voordelen van slim produceren kunnen benutten. Dit betekent concreet: 

  • Processen kunnen slanker en stabieler uitgevoerd worden
  • De productiviteit en efficiëntie worden verhoogd
  • De flexibiliteit neemt toe dankzij voorspelbare en planbare processen
  • Grote transparantie in de hele toeleverings- en productieketen

«De belangrijkste succesfactor was dat we voor alle specifieke wensen van VD Leegte Metaal een praktische oplossing konden bieden»

Erik Metternich

Het magazijn: 

in het slimme hart van de fabriek

Het magazijn bestaat uit 37 torens met in totaal 1395 vakken. Deze worden door twee liften bediend. De hoogte bedraagt 9,5 meter. Aan de linkerzijde is het magazijn met vier input-outputstations uitgerust. Deze kunnen per uur 24 ton materiaal verwerken. Rechts bevindt zich het uitlaadstation voor de uitname van uitgesneden delen, die via Automated Guided Vehicles (AGV) kunnen worden afgevoerd. 

De materiaalstroom tussen magazijn en productie is geheel geautomatiseerd. De automatisering voorziet de lasersnijmachines rechtstreeks vanuit het magazijn met het basismateriaal en retourneert indien nodig de gesneden delen. Dit geldt zowel voor de Bystronic-laser als voor de Trumpf TruMatic TC6000 pons- en lasersnijmachine die in de oplossing is geïntegreerd. De buigcel is via een netwerk met een outputstation verbonden.

«De grootste uitdaging voor ons in dit vuurtorenproject was de software voor de volledige koppeling van alle componenten» 

Erik Metternich 

Pagina delen

VDL Smart Factory
VDL Smart Factory
VDL Smart Factory
VDL Smart Factory

De fiberlaser: 

effectieve precisie 

De Smart Factory beschikt over twee compleet nieuwe ByStar Fiber 3015 Dynamic Edition-lasers met een vermogen van 15 kilowatt: beide systemen zijn met NCT en KerfScan uitgerust. Naast het standaard O2- en N2-kanaal is een hogedrukkanaal voorbereid voor de aansluiting op een N2-generator.

De laad- en uitlaadfuncties en de sorteerfuncties worden uitgevoerd door in totaal drie ByTrans Modular en drie BySort met twee sorteereenheden. Deze laatste zijn geoptimaliseerd met behulp van een nieuw proces om 99,5 procent van de gesneden delen te scheiden van restmaterialen. Verder werd de reiniging van de snijtafels geautomatiseerd. 

De buigcellen: 

buigen rechtstreeks vanuit het magazijn

Uit de analyse van 50 referentiedelen van VD Leegte Metaal bleek: de XpertPro voldoet met een perskracht van 250 ton en een maximale buiglengte van 4,3 meter aan alle eisen van het productassortiment. De robot beschikt over een capaciteit van 210 kilo. 

De buigdelen worden rechtstreeks vanuit het magazijn aangevoerd; deze worden op pallets boven de cassettes of direct op de cassettes gestapeld. Een detectievoorziening met camera garandeert een individuele onderdeelopname. Voor de uitname van buigdelen wordt de buigcel met een roldeur uitgevoerd. Zodoende hebben vorkheftrucks en AGV's eenvoudig toegang en is de veiligheid gegarandeerd.

De software: 

het brein van de Smart Factory

De Shop Floor Control Server van Bystronic maakt het mogelijk om de gehele processtroom van het bestand tot en met het voltooide onderdeel te beheren, inclusief intralogistieke oplossingen. Twee BySoft7 Bending en Robot Managers zorgen voor de programmering van de buigcel. Alle softwaremodules zoals BySoft7 Cutting, Plant Manager Cutting (PMC), BySoft7 Bending en Robot Manager zijn opgenomen in de nieuwste systeemoplossingen. 

VD Leegte Metaal

Klant van Bystronic sinds:2020
Werkterrein:plaatbewerking 
Productievestigingen:Hapert in Nederland
Aantal medewerkers:160
Opgericht:1953
Moedermaatschappij:VDL Groep (familieonderneming met meer dan 100 concernmaatschappijen, 15.000 medewerkers, omzet in 2019: 5,78 miljoen euro)

Pagina delen