cobots_cover.jpg

News Mensen, robots, cobots!

De industrie vestigt grote hoop op cobots. Samenwerkende robots werken schouder aan schouder met mensen en zullen de efficiëntie van productieprocessen verhogen en inspannende of repetitieve taken uitvoeren. Maar voor welke taken zijn deze multi-talenten nu echt geschikt? En waar lopen ze nog achter in vergelijking met mensen?

Over tien jaar heeft elke werknemer op de werkvloer een robot

“Tegenwoordig heeft elke kantoormedewerker een laptop. Over tien tot vijftien jaar denk ik dat elke werknemer op de werkvloer een robot zou kunnen hebben ”, zegt Uwe Zimmermann, projectmanager en teamleider Corporate Research bij robotfabrikant Kuka. Veel experts delen deze visie: in de toekomst zullen mens en machine samenwerken, dezelfde werkruimte delen en niet langer gescheiden moeten worden door beschermende barrières.

Onbeperkt potentieel voor samenwerking tussen mens en robot?

Collaboratieve robots - of 'cobots' in het kort - zullen de industriële productie naar een hoger niveau tillen, althans volgens de algemene consensus in de robotica-industrie. Maar er zijn ook enkele kritische stemmen: voor toepassingen waar mensen niet langer hand in hand met elkaar samenwerken, geloven ze dat er ook geen onbeperkt potentieel is voor mens-robotsamenwerking (HRC). Uwe Zimmermann geeft toe: “Het beeld van mensen en robots die dezelfde werkruimte bezetten, is inderdaad een beetje vreemd. Maar de potentie die ik zie zit niet in de context van volledig geautomatiseerde productielijnen, maar in de flexibele inzet voor kleinere batchgroottes.”

"We verwachten dat er samenwerkingsapplicaties zullen ontstaan ​​waar volledige automatisering niet op een kosteneffectieve manier kan worden geïmplementeerd", bevestigt Harald Dickertmann, Executive Vice President Sales Gripping Systems bij robotleverancier Schunk.

Harald Dickertmann, Executive Vice President Sales Gripping Systems bij robotleverancier Schunk, bevestigt: "We verwachten dat collaboratieve toepassingen zullen ontstaan ​​waar volledige automatisering niet op een kosteneffectieve manier kan worden geïmplementeerd." De focus ligt op applicaties waarbij het productievolume te laag is voor volledig geautomatiseerde oplossingen en te hoog voor handmatige verwerking. Dit maakt robotsystemen ook voor het midden- en kleinbedrijf aantrekkelijk.

Pagina delen

cobots_cover.jpg
cobots_feel.jpg
cobots_learn.jpg
cobots_see.jpg

Cobots zijn lichter, eenvoudiger en flexibeler

Oorspronkelijk zijn cobots ontworpen voor directe samenwerking met mensen. Inmiddels blijkt echter dat de ontwikkeling in veel gevallen eerder tot coëxistentie leidt: cobots worden tegenwoordig vooral ingezet waar geen ruimte is voor conventionele automatiseringsoplossingen of waar ze te duur zouden zijn. Cobots zijn lichter dan conventionele industriële robots, makkelijker te vervoeren en daardoor flexibeler inzetbaar. Volgens de International Federation of Robotics (IFR) zijn cobots momenteel goed voor slechts drie procent van de nieuw geïnstalleerde industriële robots. De toeleveranciers aan de auto-industrie zijn pioniers op dit gebied. Cobots voeren zware montagewerkzaamheden uit en helpen bij het verpakken of kwaliteitsborging. Lassen wordt ook steeds vaker uitgevoerd door lichtgewicht robots vanwege hun hoge precisie en consistentie.

Pagina delen