Opener_DSC6996.jpg

News Visionaire winkelomgevingen vanuit Wit-Rusland

Modern Expo kwam, zag en produceerde. In een recordtijd heeft de detailhandelaar in Wit-Rusland een ultramoderne productiefaciliteit gebouwd en sindsdien is de productie jaar na jaar verbeterd op basis van lean-principes. De visie: de winkelervaring opnieuw uitvinden en verbeteren.

Soms brengt de geschiedenis opmerkelijke bloesems voort, bijvoorbeeld in de Wit-Russische stad Vitebsk. Toen Marc Chagall de Vitebsk School of Art in 1919 oprichtte in zijn geboortestad en grote Russische avant-gardekunstenaars zoals Kazimir Malevich aantrok, had niemand kunnen vermoeden dat deze plek ooit een belangrijke Wit-Russische productielocatie zou worden. Op drie-en-een-half uur rijden van de hoofdstad Minsk, waar de hamer en sikkel ooit het tempo bepaalden, heeft Modern Expo sinds 2016 geproduceerd volgens de modernste normen. In een fabrieksgebouw uit de Sovjettijd is de leverancier van retailuitrustingen met het hoofdkantoor in Oekraïne vandaag al bezig met het ontwikkelen van de winkelomgeving van morgen. "De toekomst hoort bij verbonden winkelen", zegt Oleg Tkachuk. De General Manager spreekt over een winkelwagen die niet alleen goederen vervoert, maar ook weegt en consumenten nuttige informatie biedt. Bijvoorbeeld hoeveel calorieën er in de gekochte boodschappen zitten.

Pagina delen

High proportion of women: Modern Expo is growing rapidly and attracting young talent to Vitebsk, including many women.

Hoog percentage vrouwen: Modern Expo groeit snel en trekt jong talent aan naar Vitebsk, waaronder veel vrouwen.

De Oekraïense Oleg Tkachuk was vanaf de eerste dag betrokken bij het opzetten van de locatie in Vitebsk. "Niemand wist wat Modern Expo wilde in Vitebsk," herinnert Tkachuk zich. Een van de belangrijkste factoren bij de locatiekeuze was de gunstige economische omgeving: in de nieuw gecreëerde vrijhandelszone kan het bedrijf profiteren van fiscale prikkels. Onderdeel van de deal was de reconstructie van een historisch fabrieksgebouw.

Ondertussen zijn de kritische stemmen stil. De statistieken laten zien waarom: elk jaar verlaten 1600 zendingen de fabriek, elk met een gewicht van minstens 20 ton. Tkachuk: "We zijn trots op deze cijfers; dat is geen geheim. "De uiterst efficiënte productiemethode is ook geen geheim: Modern Expo past consequent lean-principes toe op haar productieactiviteiten.

Lean is een vorm van religie

Vergezeld door het constante gerinkel van zijn smartphone, leidt de General Manager ons door de bijna klinisch schone productiehallen en vertelt ons hoe hier wordt gewerkt. Alles is precies gecoördineerd, stap voor stap. Elke medewerker wordt vanaf het begin getraind in lean-productie: "Lean is enigszins een religie voor ons", zegt Oleg Tkachuk.

Het is duidelijk: hier is lean geen wishful thinking, maar het dagelijks leven. Het belangrijkste element van de productieomgeving maakt het hart van elke lean-expert sneller kloppen. Het bestaat uit drie identieke cellen, elk uitgerust met een BySprint Fiber 3015 lasersnijsysteem en drie Xpert 100 buigmachines. Op elke productiecel is een afzonderlijke lasmachine aangesloten, die vervolgens de verwerkte platen naar behoefte verstevigt. De afstanden binnen de productiecellen zijn zo kort dat elke werknemer niet meer dan een paar stappen hoeft te doen om de volgende verwerkingsstap te voltooien. Het is zelfs mogelijk om verschillende delen parallel te buigen en te verwerken.

Direct na het snijden en buigen gaan de onderdelen via het fabrieksplafond naar een volledig geautomatiseerde spuiterij. De elementen worden geschilderd volgens klantspecificaties. Volgende stap: Droogruimte. In de laatste stap worden de onderdelen gecombineerd volgens de vereisten van de klant. Hier is alles volgens het Kanban-principe ingedeeld: elke schroef en elk gereedschap wordt geregistreerd, niets wordt aan het toeval overgelaten. Vervolgens worden de onderdelen verpakt en worden de douanedocumenten direct ter plaatse afgegeven. De geavanceerde productiemethode brengt ook uitdagingen met zich mee, zij het enigszins humoristisch: "De douaneautoriteiten vinden het vaak moeilijk te geloven dat het zo weinig tijd kost van de binnenkomende onbewerkte platen tot de levering van het eindproduct", zegt Oleg Tkachuk.

"Lean" is a kind of religion for us, says the industrious managing director Oleg Tkachuk.

"Lean" is een soort religie voor ons, zegt de ijverige General Manager Oleg Tkachuk.

Pagina delen