PL_Intro.jpg

News De volledig geautomatiseerde Production Line

Met de Production Line presenteert Bystronic een hoogtepunt op het gebied van automatisering voor lasersnijden op de EuroBLECH 2018. Van alles wat voorafgaat aan het proces, het snijden en hanteren zelf tot aan het opslaan van metalen platen, gesorteerd op order – dit alles wordt gedaan door een volledig geautomatiseerd systeem. Op de achtergrond zorgt een allesomvattend softwareontwerp ervoor dat alle andere processtappen van het bewerken van metaal naadloos worden geïntegreerd.

Hoe werkt het bewerken van metaal in de tijd van automatisering en digitale verbondenheid? Met de Production Line presenteert Bystronic een high-end oplossing die een antwoord geeft op precies deze vraag. De Production Line is een volledig geautomatiseerde productieoplossing die draait om een fiber lasersnijsysteem. Het digitale Shop Floor Control System integreert de Production Line in een bestaande metaalbewerkingsomgeving. Dit begeleidende systeem zorgt ervoor dat gebruikers hun productie kunnen opzetten rond de Production Line waarin alle bewerkingstappen van het plaatmetaal naadloos in geïntegreerd zijn. Daarom neemt Bystronic de volgende logische stap naar geïntegreerde automatisering en verbonden systeemoplossingen.

De Production Line is in staat om platen metaal te verwerken in zowel grote series als op een kleine schaal. De geïntegreerde laser- en automatiseringstechnologieën passen zich flexibel aan de wisselende orders aan en zijn daarnaast in staat om een op maat gemaakte uitbreiding met modulaire opties te faciliteren. Het idee hierachter is om veelzijdigheid en productiviteit te kunnen combineren. Deze combinatie is mogelijk dankzij het modulaire ontwerp van de geïntegreerde systemen en de software die alle processtappen digitaal verbonden houdt. 

10 kilowatt fiber laser versnelt de workflow

Het hart van de Production Line is de ByStar Fiber 3015. De 10 kilowatt laser bepaalt de snelheid van het volledige productieproces. In de ByStar Fiber zitten gepatenteerde fiber laser optieken en een door Bystronic ontwikkelde snijkop die nauwkeurig het brandpunt van de laserstraal aanpast aan de plaatdikte en het soort materiaal. Dit zorgt ervoor dat de fiber laser constant optimale snijkwaliteit kan garanderen ondanks wisselende metaaldiktes en materialen. Binnen de Production Line verwerkt de ByStar Fiber staal, rvs, aluminium en non-ferro metalen zoals koper en messing in plaatdiktes van 0,8 tot 25 millimeter. 

Flexibele automatisering bepaalt de materiaalstroom

De ByTrans Cross laad- en ontlaad automatisering is direct verbonden aan de fiber laser. Het doel van de automatisering is om ervoor te zorgen dat de toevoer en afvoer van materialen bij blijft met de razendsnelle fiber laser. Dit doet de ByTrans Cross door de benodigde metalen platen aan te leveren en de gesneden onderdelen en restmateriaal te verwijderen van de wisseltafels na het snijproces. Hiervoor is de ByTrans Cross verbonden met een opslagsysteem. Hier worden alle metalen platen die benodigd zijn voor de snijplannen opgeslagen. Het opslagsysteem zorgt ook voor de opslag van gesneden onderdelen en reststukken.

Om het ontladen van het lasersnijsysteem nog flexibeler te maken breidt Bystronic de ontlaadfunctie van de ByTrans Cross uit met de BySort module. Dit maakt het mogelijk om gesneden onderdelen die klaar zijn voor de volgende stap op extra ontlaadposities te lossen, naast het lasersnijsysteem. Onder andere ondersteunt dit gebruikers met het verwerken van grote series waar de individuele gesneden onderdelen apart gesorteerd moeten worden afhankelijk van de opdrachten, buiten het opslagsysteem. BySort stapelt de onderdelen netjes op materiaaltrolleys, pallets, transportbanden of zelfs op autonome transportvoertuigen op, afhankelijk van de eisen van de productieomgeving. 

Voorproefje van nieuwe voorbewerkingsoplossingen

Exclusief op de EuroBLECH liet Bystronic oplossingen zien die in de nabije toekomst ervoor gaan zorgen dat de Production Line uitgebreid kan worden met waarde toevoegende processen voor het voorbewerken van gesneden onderdelen. ByFlex, een extra geïntegreerd systeem, boort en ontbraamt gaten en tapt draad, eventueel met verzinkboren, in plaatmetalen onderdelen voorafgaand aan het lasersnijproces. De integratie van dit systeem, zelfs voor het lasersnijproces, zorgt ervoor dat gebruikers optimaal gebruik maken van secundaire procestijd binnen de Production Line. 

Begeleidend systeem bestuurt de verbonden productie

Op het gebied van steeds meer verbonden netwerken en automatisering vragen metaalbewerkingsbedrijven zich af: Hoe kunnen complexe productieomgevingen waarin geautomatiseerde systemen zoals de Production Line en individuele machines verbonden zijn met elkaar toch bestuurd en gemonitord worden? Met het Shop Floor Control System (letterlijk: Werkvloer Controle/Besturing Systeem) liet Bystronic op de EuroBLECH een nieuw ontwikkelde software zien voor juist deze toepassing.

Verbonden met alle metaalverwerkingsstations neemt het Shop Floor Control System de gecentraliseerde besturingsfunctie op zich en helpt het gebruikers om altijd een optimale productieflow te behouden, waarin geplande productietijden en levertijden betrouwbaar worden gehaald. Lasersnijsystemen, kantbanken, automatiseringsoplossingen, geïntegreerde robots en machines van derde partijen – al deze machines moeten gecoördineerd worden in een verbonden productieomgeving. In complexe productieomgevingen is dit de enige manier om ervoor te zorgen dat productieorders soepel door elke processtappen lopen.

Binnen het Shop Floor Control System zorgt elk geïntegreerd systeem voor real-time informatie over de huidige orderstatus, over vereist onderhoud of storingen. Al deze informatie kan gevisualiseerd worden op een controlestation. Hier kan de productiemanager op schermen zien of alle geïntegreerde systemen soepel lopen en of er waarschuwingen zijn, waar vervolgens snel op gereageerd kan worden. 

Pagina delen

Pagina delen