Mobile-Bending-Cell-Intro.jpg

News Flexibele buigautomatisering: zo krachtig als nooit tevoren

Automation on Demand: dat kende de plaatbewerking lange tijd niet. Bystronic heeft de deur hiervoor geopend en brengt met de Mobile Bending Cell 80 een compacte en krachtige buigoplossing op de markt waarmee beide mogelijk zijn: geautomatiseerd en handmatig buigen.

De Mobile Bending Cell 40 is een succesverhaal. De flexibele buigautomatiseringsoplossing werd op de Blechexpo 2017 in Stuttgart onderscheiden met de innovatieprijs in de categorie «Omvormtechnologie koud/warm». De combinatie van ultramoderne buigrobotica en de compacte afkantpers Xpert 40 met een perskracht van maximaal 40 ton wist de jury van de vaktijdschriften «MM Maschinen Markt» en «Blechnet» – en daarna ook de klanten – vol te overtuigen. De grote vraag overtrof de stoutste verwachtingen.

Nu lanceert Bystronic de grote zus van deze innovatieve automatiseringsoplossing: de tweemaal zo sterke Mobile Bending Cell 80. Bij een buiglengte van circa 1,5 meter levert hij een perskracht van maximaal 80 ton. Dit is mogelijk door de krachtige afkantpers Xpert 80. Wie al over de handmatige pers beschikt, kan deze probleemloos upgraden naar de volautomatische Mobile Bending Cell. Hierbij wordt de Mobile Bending Robot simpelweg naar de Xpert gereden en binnen tien minuten geïnstalleerd en afgesteld.

Ook ’s nachts produceren

Het modulaire design zorgt voor maximale flexibiliteit. Het trefwoord: Automation on Demand. Want net zo eenvoudig als de robot aan de afkantpers gekoppeld kan worden, kan hij ook weer weggehaald worden. Plaatwerkers hoeven dus geen keuze meer te maken tussen handmatige en geautomatiseerde productie. Ze beschikken nu over beide mogelijkheden en kunnen naar gelang de orderportefeuille in een handomdraai switchen. Kleine partijen of complexe delen kunnen net als voorheen handmatig geproduceerd worden, grote batches met de 6-assige Mobile Bending Robot.

Er is tegenwoordig steeds meer behoefte aan flexibiliteit, want buigdelen worden in toenemende mate geproduceerd in uiteenlopende vormen, groottes en aantallen. En het blijft altijd noodzakelijk om de delen zo snel mogelijk en kostenbesparend te produceren. Hiermee houdt de Mobile Bending Cell allemaal rekening. Door het gebruik van de robot neemt de efficiency toe en worden tegelijkertijd de operators ontlast. Bovendien kan er ook ’s nachts zonder enig probleem geproduceerd worden. Als de buigopdrachten namelijk eenmaal geprogrammeerd zijn, verloopt de productie zonder onderbreking.

Pagina delen

Sufficient space for varying parts: The Mobile Bending Cell’s intake station for raw parts can be adapted flexibly by the user.

Ruimte genoeg voor wisselende delen: de houderstations voor onbewerkte delen kunnen gebruikers flexibel aanpassen in de Mobile Bending Cell.

Intuïtieve gebruikersinterface

Offline programmeren van buigopdrachten met de Robot Manager-software en importeren van gegevens in de gebruikersinterface ByVision Bending zijn zeer eenvoudig en intuïtief uit te voeren. Basiskennis is niet nodig. «De software is een belangrijk USP van onze Mobile Bending Cell», aldus Benedikt Kreisel, productmanager Bending Automation bij Bystronic. «Onze combinatie van een eenvoudige gebruikersinterface en maximale precisie is nog steeds uniek.»

De handmatige afkantpers Xpert onderscheidt zich vanwege zijn realtime compensatiesystemen door een hoge mate van nauwkeurigheid. Kreisel: «Het is echter wel zo dat de kans op fouten toeneemt als een operator acht uur lang aan meerdere machines tegelijk werkt.» Dat geldt niet voor de robot. Zo kan de herhaalnauwkeurigheid dankzij de automatisering verder geoptimaliseerd worden. De proceszekerheid neemt nog verder toe met de optionele transportband. Omdat deze nog stabieler werkt dan de buigdeelbaan, zorgt hij ervoor dat de gebogen delen bij het afvoeren onbeschadigd blijven.

The 6-axis robotic arm that is integrated in the Mobile Bending Cell inserts the parts that are to be bent in any position with high precision.

Binnen in de Mobile Bending Cell werkt een 6-assige robot die de buigdelen in elke gewenste positie exact naar de afkantpers leidt.

Pagina delen